A fost lansată campania de informare privind datele deschise ”Tu știi ce face Guvernul tău?”

De Ziua Mondială a Datelor Deschise, celebrată în data de 3 martie 2018, Fundația Youth Development for Innovation în parteneriat cu Cancelaria de Stat a Republicii Moldova și Centrul de Guvernare Electronică au lansat campania națională pentru promovarea datelor deschise, cu genericul ”Tu știi ce face Guvernul tău?” în cadrul unui Club de presă.

La eveniment au participat Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Ermurachi, experți ai Centrului de Guvernare Electronică, lideri de opinie din mediul online, media, ONG, sectorul privat, sectorul IT etc.

Campania ”Tu știi ce face Guvernul tău?” are drept scop de a arăta beneficiile datelor deschise și de a încuraja autoritățile să asigure accesul la aceste date, pentru a spori nivelul de încredere al cetățenilor în instituțiile publice. Aceasta se va desfășura în perioada  martie – mai 2018 și este dedicată promovării datelor guvernamentale printre utilizatori, valorificarea datelor disponibile și stimularea dialogului între Guvern și tinerii din societatea civilă, business și sectorul IT. Astfel, tinerii, grupați în echipe eterogene, vor putea co-crea aplicații în baza datelor deschise pentru a soluționa diverse probleme sociale, cum ar fi probleme de sănătate și educație, infrastructură, dezvoltare regională etc.

Pe parcursul celor trei luni vor fi efectuate chestionare electronice pentru jurnaliști, angajați din sectorul public, pentru comunitatea oamenilor de afaceri, pentru comunitatea de dezvoltatori și companii TIC și pentru publicul larg. În baza celor 5 sondaje online vor fi definite tematicile pentru organizarea unui Open Data Hackathon în data de 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei. Un eveniment în care cca 100 de tineri din diverse domenii (start-uperi, ONG-iști, jurnaliști, programiști) vor lucra în echipe la crearea unor aplicații și concepte de promovare, accesare și utilizare a datelor deschise. Cele mai ingenioase proiecte vor fi premiate.

În paralel, vor fi efectuate vizite de lucru la autoritățile publice centrale, responsabile de publicarea și asigurarea accesului la date deschise, sesiuni de informare în universități pentru a le explica tinerilor cum pot accesa datele deschise, a le utiliza și le distribui, inclusiv prin combinarea cu alte seturi de date etc.

Ziua Mondială a datelor deschise este celebrată șapte ani consecutiv, fiind o inițiativă a statelor care îşi doresc o guvernare transparentă, eficientă şi deschisă pentru cetățenii săi, dezvoltată pe baza noilor tehnologii informaționale.